ting jeg har lært del 1

ting jeg har lært del 1

Sitter med min første eksamen dette semesteret og første emnet «digital økonomi og forretningsmodeller» i valgfaget digital markedsføring er gjennomført. Nå skal jeg gå nærmere på hva jeg har lært i løpet av denne første delen av kurset, hvilke konsekvenser det vil ha for samfunnsutviklingen og ikke minst hvilke temaer jeg syntes var interessante eller viktige. 

Når vi fikk mail fra foreleserne før semesteret startet om at dette skulle bli det hardeste semesteret vårt hittil, trodde jeg ikke på det, hehe. Men de hadde rett gitt. Det har allerede vært mye å gjøre og så hardt har jeg ikke jobbet i begynnelsen av et semester før! En måned inn i valgemnet har jeg allerede en god forståelse av faget og de temaene vi har vært igjennom. Og det må jeg faktisk si er takket være disse blogginnleggene som vi har måtte skrive hver uke. Må si det å opprette en blogg var veldig utenfor komfortsonen, for min del, men det var en god læremåte og mye bedre enn å lese i en bok!

Dette har absolutt vært et kjempespennende fag og det har åpnet øynene mine for hvordan fremtiden våres kommer til å bli. Faget har belyst oss med ny informasjon rundt teknologi, samfunn og organisasjoner, og hatt inspirerende gjesteforelesere innom. Vi har lært om spennende temaer som nettverksøkonomi, kunstig intelligens, digitale studieteknikker, blokkjeder og mye mer. Flere av disse temaene har jeg jo skrevet blogginnlegg her på bloggen.

Interessante og viktige temaer:

Jeg syntes egentlig at alle temaene vi har hatt har vært veldig spennende og viktige temaer. Men jeg har valgt å fokusere på de temaene jeg tror kommer til å bli en stor del av vår hverdag nå og/eller om noen år. Og det er delingsøkonomi/digital plattform og filterbobler. 

Delingsøkonomi er en forretningsmodell der privatpersoner og bedrifter kan kjøpe, bytte og tilby tjeneste eller eiendeler til andre mennesker via en digital plattform. Delingsøkonomi handler i hovedsak om å dele på ressursene vi har og leie framfor å eie. De digitale plattformene gir oss mange muligheter og en mer effektiv hverdag. Som for eksempel store selskaper som nabobil, tise, uber, airbnb, finn.no og bookis. Airbnb og uber gjør reising mye enklere for oss ved hjelp av noen få klikk. Disse har blitt store og fortsetter å vokse. Flere nettsider og apper som de, kommer det til å bli masse av.

Å lære om algoritmer og hvordan de er med på å styre hva vi ser på internett i dag, kan bli litt skummelt i lengden. De samler opp informasjon om meg basert på klikk, søk og kjøp.  Algoritmene kan også variere veldig fra person til person om hva man får opp, og hvordan det er med på å danne disse filterboblene og ekkokamre. De påvirker valgene våres og bestemmer hvor oppmerksomheten vår rettes. Ved å ha filterbobler og ekkokamre kan fort samfunnet bli splittet og vi får ikke med oss noe annet enn det vi egentlig vet fra før. det er viktig for oss mennesker og få flere sider av en sak og få høre andre sine meninger. 

Hva kan konsekvensene bli av teknologiene?

Droner kan fly pakker og mat hjem til hagen din, roboter gjør enkle jobber, 3d-printing av sykler og bilene blir selvkjørte. Dette betyr at hverdagen blir enklere, men jobber vil forsvinne og vi kan rett og slett bli litt late til slutt.

Et spørsmål vi har spurt oss selv i hvert blogginnlegg er «hvordan har denne teknologien påvirket samfunnsutviklingen?». Man tenker jo stadig på om hvordan fremtiden kommer til å bli med all denne teknologien som allerede er tilgjengelig. Jeg er veldig spent på hvordan fremtiden som mitt yrke kommer til å bli.. Kommer markedsfører til å bli byttet ut med roboter også? Det er mange som kommer til å miste jobbene sine og det er flere yrker vi ikke burde utdanne oss som, da de kommer til å gå bort til roboter om noen år. Men! Kunstig intelligens er ikke bare negativt. Det kommer mange nye jobber med kunstig intelligens og verden kan bli mer bærekraftig med denne teknologien. Når noen jobber må forsvinne, oppstår det alltid nye. Det er vanskelig å si når denne tiden kommer til å komme, det kan skje om ett år, fem år eller om ti år. Og det digitale kan komme til å ta over hverdagen mer enn hva vi ønsker, spesielt etter denne pandemien som satte digitalisering og teknologien veldig i gang. 

bilde hentet fra pixabay

Den siste måneden har vært interessant og lærerik på mange måter og jeg er alt i alt veldig fornøyd med starten av valgfaget. Jeg vil si takk for denne første delen av kurset, Arne. Og jeg gleder meg til hva de andre foreleserne har å by på. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *